Graangeluk

Vanaf 2017 is Van Silfhout al bezig om zelf graanakkers te verbouwen met onder meer historische streekgranen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge. Aanvankelijk alleen op het Westbergveld, een prachtige akker van een bunder (1,2 hectare) op de Wageningse Berg en vanaf 2018 ook op Landgoed Quadenoord met nog eens zes hectare. Om naast streekbrood ook bier mogelijk te maken, teelde hij ook zomergerst.

Inmiddels is het gelukt om het Veluws Kruiprogge op te telen van 23 naar 200 en nu naar 2500 kilo. Ook de zomergerst leverde in 2019 een mooie korrel en oogst op. Hiermee wordt er vanaf de lente van 2020 (21 maart) een limited edition van Veluws tarwe-roggebrood gebakken en tevens ook een Dubbelgraan Graangeluk natuurbier gebrouwen. Het brood komt van Tom van Otterloo (Arnhem) en het streekbier van Stadsbrouwerij Wageningen. De ambachtelijk gemoute zomergerst en de veluws kruiprogge komen van de Wageningse akker op het Westbergveld (naast arboretum Belmonte) en zitten tot maart dit jaar in de Wageningse brouwketel.

Van Silfhout pakt vanaf dit jaar, 2020, de pen weer op als schrijver en onderzoeksjournalist. De afgelopen vijf jaren research en vooral pionieren leveren het vervolg op van zijn laatste hoofdstuk uit Uitgebeend. Door zelf te gaan boeren, granen telen in dit geval, leerde hij waarom het zo slecht gaat met de biodiversiteit en landbouw in Nederland. Met het crowdfundproject Graangeluk wil Van Silfhout zowel een statement als een positief geluid geven, met een zwarte rafelrand, maar vooral ook met het plezier en genoegen dat hij smaakte door zelf streekbrood en -bier te maken.

Brood-bier en een boek, ‘trippel B,’ op naar Graangeluk, te verschijnen 2020/2021.

Lees meer over Graangeluk

Projecten
Marcel van Silfhout (1968) werkte als onderzoeksjournalist voor het Utrechts Nieuwsblad, de GPD, en bij TV-programma’s als Zembla (VARA), KRO’s Reporter, De Ombudsman en Uitgesproken (VARA). Hij was vier jaar bestuurslid van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). In 2011 werd het reiskookboek Kookkaravaan, Smaakroute door Marokko, dat hij samen met zijn gezin maakte, uitgeroepen tot ‘Nederlands Kookboek van het Jaar’ en in 2012 tot 3rd Best Cookbook of the World’.

meer over Marcel

Marcel van Silfhout

In 2014 publiceerde Marcel van Silfhout twee non-fictie onderzoeksjournalistieke boeken: Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog? En De Ontsporing, het fiasco Fyra, botsende ego’s en verkeerde wissels. Beid boeken leverden veel aandacht op in de media. In 2015 en 2016 nodigde de Tweede Kamer Van Silfhout uit als expert in een Rondetafelgesprek over ons voedsel, onze natuur en ons landschap. Tijdens de parlementaire Fyra-enquête in 2015 deed hij dagelijks verslag voor het onderzoeksjournalistiek platform Follow The Money.

Marcel van Silfhout

In 2015 richtte Van Silfhout de Vereniging en Stichting Gilde van Traditionele Schaapherders op waar hij twee jaar interim-voorzitter voor bleef. In 2016 publiceerde hij een reeks artikelen over de keerzijde van de ‘Post-moleculaire keuken’ bij FTM alvorens zich geheel te gaan wijden aan het gebiedsgerichte natuurboerenconcept ‘de Heideboerderij’ (2015-2019). Vanaf de zomer van 2019 focust Van Silfhout zich op zijn nieuwe missie: eigen natuur & streekbier, streekbrood en een boek over de research van afgelopen vijf jaar: GraanGeluk (zie onder).

Contact

© 2020 Marcel van Silfhout | Van Silfhout Media | Alle rechten voorbehouden
KvK: 57216398