Gescheperde schaapskuddes zorgen voor afvoer van stikstof in bos, bermen, graslanden en heide. Met deze gezonde gefermenteerde mest kunnen de akkers worden bemest om zo stikstof en CO2 vast te leggen. Ook het weer ouderwets natuurlijk voor- en na-beweiding met schapen zorgt voor herstel van biodiversiteit. Want schapen slepen al die zaden van de zeldzaam geworden kruiden mee in hun mest en vacht. En het mooie is, op de weer vitale akkers komen weer gezonde streekproducten zoals granen voor brood en bier en gemout, gemalen en gebrouwen of gebakken ‘om de hoek’ door ambachtelijke molenaars, mouters, bakkers en brouwers. Kortom, een totaal-systemische integrale aanpak van zowel de bodem als de kortst denkbare natuurlandbouw-kringloop én regionale markt van streekproducten.
Rendabele Romantiek
Van Silfhout bepleit geen terugkeer naar Ot en Sien, maar wel ‘rendabele romantiek.'
Moderne inzichten, high-tech robotica en data-technologie zijn goed inpasbaar om de Nederlandse heide, (voedsel)bossen, akkers en graslanden te restaureren en revitaliseren. Waar nu alleen nog maar snijmais en Engels Raigras staan, ofwel ons landschap als industrieel-veevoer-monocultuur, moeten weer streekgranen en kruidenrijke graslanden komen.
Graangeluk
Vanaf 2017 is Van Silfhout al bezig om zelf graanakkers te verbouwen met onder meer historische streekgranen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge.
Aanvankelijk alleen op het Westbergveld, een prachtige akker van een bunder (1,2 hectare) op de Wageningse Berg en vanaf 2018 ook op Landgoed Quadenoord met nog eens zes hectare. Om naast streekbrood ook bier mogelijk te maken, teelde hij ook zomergerst.
Van Herders naar Heideboerderij
De aanleiding voor Van Silfhout om het schaapherdersgilde en Heideboerderij-projecten op te starten, lag verscholen in zijn drie eerdere boeken: Kookkaravaan, Uitgebeend en De Ontsporing.
Zijn zorgen om goed en gezond streekvoedsel, de teloorgang van zowel de natuur als het Nederlandse boeren-cultuurlandschap en het drama van de neoliberale ‘openbare aanbestedingen’ kwamen hier allemaal samen.
Rendabele Romantiek
Van Silfhout bepleit geen terugkeer naar Ot en Sien, maar wel ‘rendabele romantiek.'
Moderne inzichten, high-tech robotica en data-technologie zijn goed inpasbaar om de Nederlandse heide, (voedsel)bossen, akkers en graslanden te restaureren en revitaliseren. Waar nu alleen nog maar snijmais en Engels Raigras staan, ofwel ons landschap als industrieel-veevoer-monocultuur, moeten weer streekgranen en kruidenrijke graslanden komen.
Graangeluk
Vanaf 2017 is Van Silfhout al bezig om zelf graanakkers te verbouwen met onder meer historische streekgranen zoals Aalter Troshaver, Grijs Brabants Zandboekweit en Veluws Kruiprogge.
Aanvankelijk alleen op het Westbergveld, een prachtige akker van een bunder (1,2 hectare) op de Wageningse Berg en vanaf 2018 ook op Landgoed Quadenoord met nog eens zes hectare. Om naast streekbrood ook bier mogelijk te maken, teelde hij ook zomergerst.
Van Herders naar Heideboerderij
De aanleiding voor Van Silfhout om het schaapherdersgilde en Heideboerderij-projecten op te starten, lag verscholen in zijn drie eerdere boeken: Kookkaravaan, Uitgebeend en De Ontsporing.
Zijn zorgen om goed en gezond streekvoedsel, de teloorgang van zowel de natuur als het Nederlandse boeren-cultuurlandschap en het drama van de neoliberale ‘openbare aanbestedingen’ kwamen hierin namelijk allemaal samen.
In 2014 publiceerde Marcel van Silfhout twee non-fictie onderzoeksjournalistieke boeken: Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog? En De Ontsporing, het fiasco Fyra, botsende ego’s en verkeerde wissels. Beid boeken leverden veel aandacht op in de media. In 2015 en 2016 nodigde de Tweede Kamer Van Silfhout uit als expert in een Rondetafelgesprek over ons voedsel, onze natuur en ons landschap. Tijdens de parlementaire Fyra-enquête in 2015 deed hij dagelijks verslag voor het onderzoeksjournalistiek platform Follow The Money.
In 2015 richtte Van Silfhout de Vereniging en Stichting Gilde van Traditionele Schaapherders op waar hij twee jaar interim-voorzitter voor bleef. In 2016 publiceerde hij een reeks artikelen over de keerzijde van de ‘Post-moleculaire keuken’ bij FTM alvorens zich geheel te gaan wijden aan het gebiedsgerichte natuurboerenconcept ‘de Heideboerderij’ (2015-2019). Vanaf de zomer van 2019 focust Van Silfhout zich op zijn nieuwe missie: eigen natuur & streekbier, streekbrood en een boek over de research van afgelopen vijf jaar: GraanGeluk (zie onder).
© 2020 Marcel van Silfhout | Van Silfhout Media | Alle rechten voorbehouden
KvK: 57216398