Eurobedrog

Marcel van Silfhout (1968) is nu met zijn project Graangeluk een gelauwerde natuurboer maar was daarvoor jarenlang onderzoeksjournalist. Tussen het ‘boeren’ door schrijft Van Silfhout zijn journalistieke memoires, werktitel ‘Uitgehold’. Vanaf 2023 is de ‘boernalist’ ook weer actief als commentator en Indepen-columnist.

De historische ZEMBLA-reportage ‘Eurobedrog’ die Van Silfhout in 2005 samen met zijn collega’s Dirk Bayens en Wouter Laumans maakte, heeft in zijn nog te publiceren boek een prominente plek. Hij blikt daarin voor zijn kijk op de geschiedschrijving (1991-2023) uitgebreid terug op die reportage maar gaat aan de hand daarvan ook in op de huidige euro-actualiteit. Daarbij is het rondetafelgesprek van februari 2023 en het opvolgend debat in de Tweede kamer over de euro een maand later als kapstok gebruikt.

Van Silfhout legt uit waarom het euro-experiment nooit had mogen beginnen, dat de munt feitelijk al in 2010 is overleden en dat het een gotspe is dat onze politieke leiders op blind- maniakale wijze nog steeds met de zelfmoordmunt blijven ‘doormodderen’ terwijl de euro als mislukte eenheidsmunt de burgers van alle eurolanden steeds dieper de economische afgrond in sleept. En dat terwijl er al jaren goede alternatieven op tafel liggen.

Dit document is geschreven in de periode maart-mei 2023, maar is nog niet ‘af’, het is een voorpublicatie en nog een research-werkdocument, in progress dus. Tot in de zomer van 2024 staat het iedereen vrij om, met duidelijke verwijzing naar passages (pagina’s en alinea’s), inhoudelijk per e-mail (marcel@graangeluk.nl) te reageren. In de tweede helft van de zomer wordt het dan afgerond en geredigeerd, om dan opgenomen te worden in de volgens planning in het najaar van 2024 te verschijnen memoires-bundel ‘Uitgehold’.

Lees hier de voorpublicatie van Eurobedrog.

Projecten
Marcel van Silfhout (1968) werkte als onderzoeksjournalist voor het Utrechts Nieuwsblad, de GPD, en bij TV-programma’s als Zembla (VARA), KRO’s Reporter, De Ombudsman en Uitgesproken (VARA). Hij was vier jaar bestuurslid van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). In 2011 werd het reiskookboek Kookkaravaan, Smaakroute door Marokko, dat hij samen met zijn gezin maakte, uitgeroepen tot ‘Nederlands Kookboek van het Jaar’ en in 2012 tot 3rd Best Cookbook of the World’.

meer over Marcel

Marcel van Silfhout

In 2014 publiceerde Marcel van Silfhout twee non-fictie onderzoeksjournalistieke boeken: Uitgebeend, hoe veilig is ons voedsel nog? En De Ontsporing, het fiasco Fyra, botsende ego’s en verkeerde wissels. Beid boeken leverden veel aandacht op in de media. In 2015 en 2016 nodigde de Tweede Kamer Van Silfhout uit als expert in een Rondetafelgesprek over ons voedsel, onze natuur en ons landschap. Tijdens de parlementaire Fyra-enquête in 2015 deed hij dagelijks verslag voor het onderzoeksjournalistiek platform Follow The Money.

Marcel van Silfhout

In 2015 richtte Van Silfhout de Vereniging en Stichting Gilde van Traditionele Schaapherders op waar hij twee jaar interim-voorzitter voor bleef. In 2016 publiceerde hij een reeks artikelen over de keerzijde van de ‘Post-moleculaire keuken’ bij FTM alvorens zich geheel te gaan wijden aan het gebiedsgerichte natuurboerenconcept ‘de Heideboerderij’ (2015-2019). Vanaf de zomer van 2019 focust Van Silfhout zich op zijn nieuwe missie: eigen natuur & streekbier, streekbrood en een boek over de research van afgelopen vijf jaar: GraanGeluk (zie onder).

Contact

© 2020 Marcel van Silfhout | Van Silfhout Media | Alle rechten voorbehouden
KvK: 57216398